top of page

Styrke for løpere

Er du en av mange som har løpt flere kilometer enn vanlig under koronatiden, eller løper du mye til vanlig også? Bruker du noe av treningstiden din på styrke? Styrketrening er generelt viktig for alle, uansett alder og kjønn. Det er med på å gi en god helse, du styrker skjelettet, muskler og ledd og det reduserer risikoen for flere kroniske sykdommer.


Hvorfor er styrke viktig for løpere?

Det er selvfølgelig viktigst å trene løping for å bli god til å løpe, og det meste av tiden din skal du bruke på dette. Likevel er det også viktig å trene styrke. En sterk kropp bidrar til å unngå skader. Når vi blir slitne kan vi uten å tenke over det belaste bena og kroppen noe annerledes, vi kompenserer. Over tid kan denne kompensasjonen gi plager som igjen kan utvikle seg til skader. Trener du styrke tåler du mer og du kan få en bedre løpsøkonomi.


Hva skal jeg gjøre?

Det er først og fremst viktig å trene styrke på bena, da det er disse som blir direkte belastet av løpingen. Fokuser på de musklene som bidrar til å skape kraft framover. Det vil si sete, framside og bakside lår, bakside legger og hofteleddsbøyere. I tillegg er det viktig å huske på musklene rundt hofta, mage- og ryggmuskler som hjelper til å holde deg stabil. Det er som alltid ulike behov og treningen skal tilpasses individuelt, men her kommer fem generelle øvelser jeg vil anbefale for løpere. Gjør 10-12 repetisjoner x 3. Har du en plage eller ønsker du å få treningen tilpasset deg, ta kontakt med en fagperson der du bor.



 

​



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

- Ingrid :) 

​
 

Bulgarsk splitbøy
Sidegang med strikk
Ryggliggende lårcurl
Kneløft på ball
Kneløft på ball
Kneløft på ball
TÃ¥hev
TÃ¥hev

Bulgarsk splitbøy – sete og lår. Stå på ett ben med det andre benet på en stol bak deg. Gå ned i en ettbens knebøy.


 

Sidegang med strikk – utside lår/sete. Gå sideveis med en strikk rundt knærne. Forsøk å være stabil i overkroppen.

Ryggliggende lårcurl – bakside lår og sete. Ligg på ryggen med bena på ballen, gjør et seteløft og dra bena mot deg. Øvelsene er vist med ball, men her kan du også bruke ullsokk eller slynge.
 

Kneløft på ball – mage, rygg, hofteleddsbøyer. Start i plankeposisjon med bena på ballen og dra bena inn under deg. Kan og gjøres ved dra bena skrått inn under deg. Øvelsen kan også gjøres med ullsokk eller i slynge.

Tåhev – bakside legger. Gjør denne med både strakt og bøyd kne for å komme til både den ytterste og dype leggmuskulaturen.

bottom of page